11 Mart 2015 Çarşamba

Çim Alanların Ekimi Ve Uygulanması Gereken İşlemler

ÇİM ALANLARIN EKİM  İŞLEMLERİ

Ekim : Çim bitkisi suyu seven bir bitki olduğu gibi,topraktaki su ve nem birikiminden hoşlanmayan bir bitkidir. Kısacası drenajı çok iyi olan süzek topraklarlarda başarılı sonuç verir. Bu nedenle tohumun ekileceği taban toprak karışımları çok önemlidir. Tavsiye edilecek olan karışımlar  şunlardır:
%50 Nebati toprak+%30 Dere kumu+%20 Toz humus (Eğimli,Çok güneş alan kurak yerlerde)
%50 Nebati toprak+%30 Dere kumu+%20 Torf ( Eğimli,Çok güneş alan kurak yerlerde)
%30 Nebati toprak+%50 Dere kumu+%20 Toz humus veya Torf (Nem tutma riski olan gölge ve taban suyu yüksek drenajı iyi olmayan alanlarda)



Karışımlarda kullanılan Koyun Gübresi iyi bir organik ve dolgu  maddesidir(Kesinlikle bitki besleme açısından yeterli olmayan besin maddeler içerir.ör:%4-5-6 azot içerir ki bu oran bir bitkiyi ne derecede besler şüphe arz eder.). Ancak  masraflı ve işçilik isteyen ön işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere  yabani ot, mantari hastalık ve toprakaltı zararlıları açısından sonraki aşamalarda da sorunlar yaşanmaktadır. Ama kesinlikle katılacaksa ; %40 Nebati toprak+% 20 Koyun gübresi+%40 Dere kumu(Bu karışımda kum oranının yüksek olmasının sebebi,su tutmayı azaltarak nemli ortamda artış gösteren hayvan gübresinden muhtemel gelebilecek yabani otların çıkışını azaltmaktır.
Çim harçlarına dikkat edilirse, içerisinde bitkiye besin maddesi olabilecek bir kaynak yoktur. Bunu  günümüz tarımı ,taban gübresi yani modern ismiyle Çim Başlangıç Gübresi  kullanımını tavsiye etmiştir. Bu gübre yeni ekilen tohumun kısa sürede derin ve yaygın olarak kök salması için Fosfor ağırlıklı  bir gübre olmalıdır. Tesviye edilmiş olan alanın üzerine duruma göre 15-20 cm. serilen  Çim harcının üzerine m2 alana 20 gr. bu tür bir gübrenin serpilerek,toprak yüzeyinden  2.cm derinliğe kadar yedirilmesi ile zemin hazırlanmış olur. Tavsiye edilecek gübre önem sırasına göre  18-46-0 (DAP)veya 20-20 –0 veya 15-15-15 olabilir. Daha sonra uygun tohum ve 1-2 cm. kadar  harç toprağı serpilir. Nem tutma riski olan yerlerde kapak toprağı olarak sadece dere kumu kullanılması daha uygun olur. Burada önemli olan tohum yatağının içeriğidir.
Bu tür teknik uygulamalar;daha sonra çıkacak olan hastalık ve diğer olumsuzlukları bertaraf ederek;masrafların geriye çekilmesi, firma imajının  artması  ve devamının sağlanması açısından da önem arz etmektedir. 
Tohum ekildikten sonra sıcak toprak altında ve aşırı nem ortamında ,çimlenene kadar geçen sürede mantari hastalığa yakalanma riski çok yüksektir. Zaten çim çıkışlarında görülen yanmaların esas sebebi (fuserium v.s.) kapak toprağı altında hastalığın bulaşmasıdır. Bu açıdan yapılması gereken,tohumun ekimden evvel uygun bir Fungusit tarafından kaplanmasıdır.10 kg.olan tohum paketinin içine 1 su bardağı tohum ilacının dökülüp karıştırılması ile ekim işlemine girilebilir. Hatta Danaburnu  veya karınca gibi zararlı ihtimali olan arazilerde,tohumun içine 1 su bardağı WP formunda Endosülfan veya Chlorpyrifos  aktif maddeli insektisit karıştırılması da gerekmektedir.
Eğer bu işlemler yapılamaz ise ekim sonrası  10 gün süre içerisinde de bu ilaçları çim alana pulvarize ederek mücadele yapılabilir. Daha sonra,çim çıkışını takiben 15 günde bir  uygun fungusit  kullanılmalıdır. Kısacası;çim alanlarda ilerleyen zamanlarda oluşacak mantari hastalık riskini ortadan kaldırmak için,sırasıyla Toprak-Tohum ve çimlenen bitki  uygun fungusitler ile ilaçlanmalıdır. Bu kimyasal tedbirlerin yanında kültürel çalışmalar da çok önemlidir. Bunlar :Drenajı uygun hale getirilmiş olan alanda çim harcı olarak kullanılan materyal yukarıda bahsedilen oranlarda karıştırılarak süzek harç haline getirilmelidir. Çim çıkışını takiben alan içinde organik madde birikimini engellemek gerekir. Her ay çim diplerini temizleyecek,ama çime zarar vermeyen hafif tırmıklar ile tırmıklama işlemleri yapılmalıdır. Böylece dipte biriken artıklar temizlenmiş,ışık girişi ve hava sirkulasyonu sağlanmış olmaktadır. İlkbahar ile sonbahar arasında besleme amaçlı organik kökenli –hayvan gübresi,humus(pelet veya toz),torf ve organik gübre – kullanılmaması gerekmektedir. Bu tür maddelerin bitki için yarayışlılığı uzun vadelerde olur. Bu nedenle bunların esas görevi olan ISLAH EDİCİ özelliğini doğru kullanarak,çim ekim harcında kullanılması gerekmektedir. Zaten piyasada buluna DCM veya ÇAMLI gibi organik gübrelerin kullanım kılavuzunda;bu ürünlerin TOPRAK HAZIRLIĞINDA ,250-300 kg./da. Kullanılacağı ifade edilmektedir. Eğer  mevcut çim alanda,aşırı sıcak ve kuraktan dolayı su kaybı önemli düzeyde ise ,alana bu tür su tutucu özellikte olan hayvan gübresi,humus(pelet veya toz),torf ve organik gübre serpilmesi mümkün olabilir. Uygulama zamanı ise geç sonbahar ayları olmalıdır. Çünkü,zaten yarayışlı hale gelebilmesi için uzun bir süre geçirmesi gerekir. Bu süre kış ayı olduğu için ve sıcak bir dönem olmadığı için mantari hastalıklara yakalanma riski yok denecek kadar azdır. Ayrıca herkesin de bildiği gibi kış aylarında çimlerde meydana gelen sararmanın sebebi, ısı düşmesidir. Tarımda bu tür ısı düşmelerinden dolayı oluşan donmalara karşı bitkiler MALÇ ’ lanır. Malç çeşitli organik maddelerin karışımından oluşan bir maddedir. Dolayısıyla ,kışa girerken yukarıda saydığımız organik maddelerin  200-300 kg./ da alana çim üzerine serpilmesi uygun olmaktadır. Böylece çimin soğuklardan zarar görmesini engelleyerek  sararmasını ve hastalıklardan zarar görmesini de engellemiş oluruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder